Spotreba čokolády a cukroviniek z nej na Slovensku minulý rok podľa
predbežných údajov stúpla v priemere o 600 gramov alebo 17,6 % na
obyvateľa. "V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu," priblížil riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR Róbert Vlačuha.
Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch
2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere
za rok 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek, pripomenuli
štatistici.
V celej Európskej únii (EÚ) sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton
čokolády. Slovensko patrí k najmenším výrobcom čokolády s produkciou
takmer 3500 ton. Hlavnými výrobcami boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ
pochádza takmer polovica (48,4 %) celkovej produkcie EÚ, vyčíslil
európsky štatistický úrad Eurostat.
Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. Vývoz čokolády zo SR bol v minulom roku podľa údajov ŠÚ o 3100 ton nižší ako jej dovoz.
Na Slovensko sa vlani priviezlo 57.000 ton čokolády v hodnote 264,7
milióna eur, podľa údajov zahraničného obchodu za 14 vyselektovaných
položiek. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky,
Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska.
Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 53.900 ton čokolády v hodnote 218,3
milióna eur. Najviac čokolády a výrobkov z nej sa vyviezlo do Maďarska,
Česka, Poľska, Rakúska a Nemecka, informoval štatistický úrad.
Tabuľka 100 gramov mliečnej čokolády stála v slovenských obchodoch
minulý rok v priemere jedno euro a čokolády na varenie rovnakej
hmotnosti 0,8 eura. V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa
priemerné ceny príliš nezmenili. Pri mliečnej boli len mierne vyššie o
0,2 %, cena čokolády na varenie dokonca klesla o 0,8 %, vyčíslil ŠÚ.